
PROJENİN ADI
Dedem Korkut'la Geziyorum/Değerlerimle Keşfediyorum Türkiye Haritası Materyali/Dijital Oyunu
PROJEMİZİN AMACI
Kültürümüzün önemli bir parçası olan, UNESCO tarafından "Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'ne kabul edilen "Dede Korkut ve Hikayeleri'nin" tanınmasını sağlamak; öğrencilerimize ülkemizin doğal ve tarihi güzelliklerini, yöresel kıyafetlerini, yemeklerini, önemli bilim insanlarını, tarım ürünlerini, halk oyunlarını oyunlaştırılmış materyal uygulamaları ile tanıtmak amacıyla bu proje hazırlanmıştır.
PROJE KAPSAMINDA YAPILAN FAALİYETLER
Projemizin amaçları doğrultusunda,
1.Öncelikle öğrencilerin seviyelerine uygun hikaye kitapları ve çizgi filmler aracılığı ile Dede Korkut öğrencilerimize/velilerimize tanıtıldı.
2.Ülkemizde bulunan doğal güzellikler, tarihi eserler, yöresel kıyafetler, yöresel yemekler, yöresel halk oyunları, yetiştirilen ürünler, tarihi şahsiyetler ile ilgili 147 adet magnet hazırlandı.
3.Materyal uygulanmaya başlanmadan öğrencilere ön test uygulandı.
4.Materyal ile ilgili resimler öğrencilere gösterilerek bu resimlerde gördükleri ile ilgili bilgi vermeleri ve görselin onlara hangi ili çağrıştırdığını söylemeleri istendi.
5.Materyalimizin hikayesi öğrencilere anlatıldı.
HİKAYE: "Dedem Korkut, tüm Türkiye'yi gezer ve her gittiği şehirden bir tane hatıra (magnetler) alır. Aldığı hatıraları çantasında (çuvalında) biriktirir. Gittiği her şehirde tanıştığı çocuklara hikayeler anlatır. Son olarak Balıkesir- Bandırma'ya gelir ve sizi ziyaret etmek ister. Çantasını açar ve biriktirdiği hatıraları sizlerle paylaşır. "Hatıralardan bahsederken hangi hatırayı nereden aldığı ile ilgili kafası karışmıştır ve sizlerden yardım ister! Haydi çocuklar Dedem Korkut'a yardım edelim! Hatıraları ait oldukları şehirlere yerleştirelim..."
6.Öğrenciler magnetlerin üzerindeki görsellerin hangi şehrimizde olduğunu öğrenerek materyale yerleştirdi. (Salgın sebebi ile bu uygulamayı dijital oyun üzerinden gerçekleştirdik.)
7. Öğrencilerimiz önce kendi bölgemiz olan Marmara Bölgesi'nden başlayarak her hafta bir bölgeyi doğal güzellikleri, tarihi eserleri, kıyafetleri, yöresel yemekleri, halk oyunları ile web 2.0 araçlarını kullanarak arkadaşlarına tanıttılar.
8.Öğrencilerimiz "Arkerobox Kazı Setleri" kullanılarak Göbeklitepe-Şanlıurfa, Nemrut-Adıyaman, Galata Kulesi-İstanbul, Efes-İzmir, Kral Şuppiluliuma-Hatay illerinde kazı çalışması yaptılar. Çıkardıkları eserleri ChatterPix uygulaması ile konuşturdular ve her grup öğrendiklerini diğer arkadaşları ile paylaştı. Sonrasında öğrenciler çıkardıkları eserlerin aileleri ile birlikte maketini yaptılar.
9.Uygulamalar sonrası öğrencilere son test uygulandı.
10.Projemizin ürünü olarak öğrencilerimiz ve velilerimiz ülkemizde en çok görmek istedikleri yerlerin maketlerini yaptılar. (Yapılan bu maketler, 23.06.2021 tarihinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzün binasında sergilenecektir. Ayrıca maketlerin görsellerinden oluşan bir sanal sergi yapılacaktır.)
11.Projemizin dijital oyunu geliştirilerek "Dede Korkut ile Türkiye" adıyla 23.05.2021 tarihinden itibaren Play Store'den telefonlara, bilgisayarlara ve tabletlere indirilerek oynanmaya başlamıştır. Türkiye genelinde oyunumuz 3.481 kişi tarafından indirilmiştir. Öğrencilerimizden ve velilerimizden gelen dönütler sonrası oyunumuz güncellenmektedir.)